15 Şubat 2014 Cumartesi

Almanya da İkamet

Yaşamınızın ağırlık noktasını Almanya’ya kaydırmak istiyorsanız ya da zaten Almanya’ya göç ettiyseniz, İkamet Kanununun düzenlemeleri sizin için son derece önemlidir. Almanya’daki ikametinizin çerçeve koşulları, Avrupa Birliği (AB), Avrupa Ekonomik Bölgesi (EWR) ya da İsviçre vatandaşı olup olmamanıza, başka bir ülkeden gelip gelmemenize ya da Volga Almanı olarak göç edip etmemenize bağlıdır.

Hervorhebung_Achtung_tr:Önemli Açıklama

Bir AB üye ülkesinin, Avrupa Ekonomik Bölgesi (EWR) ya da İsviçre vatandaşı değilseniz ve sürekli olarak Almanya’da kalmak istiyorsanız, bunun için bir izne ihtiyacınız vardır: Bu izne oturum unvanı denir. Ülkeye giriş ve ardından ikamet etmek için vizenin yanında, Federal Almanya sınırları içinde uzun süreli ikamet etmek için üç oturum unvanı vardır:
  • Oturma İzni
  • Yerleşim İzni
  • Sürekli oturum izni-EG

Oturma İzni

Oturma izninin süresi sınırlıdır. Bu izin, 
• Almanya’da eğitim almak isteyen (İkamet Kanunu 16. ve 17. maddeleri) 
• Almanya’da çalışmak isteyen (İkamet Kanunu 18.-21. maddeleri) 
• devletler hukukuna dayanan, insani ya da siyasi nedenlerle Almanya’da kalmasına izin verilen (İkamet Kanunu 22.-26. maddeleri) 
• ailevi nedenlerle Almanya’ya göç eden (İkamet Kanunu 27.-36. maddeleri)
• Yabancılar ve Almanya’ya geri dönmek isteyen eski Alman vatandaşları (İkamet Kanunu 37., 38. maddeleri)
• Avrupa Birliği’nin başka bir üye ülkesinde sürekli oturum iznine sahip olan kişilere verilir.
Oturma izninin süresi uzatılabilir. Bu yapılırken, prensip olarak yabancı kişinin düzgün bir şekilde uyum kursuna katılıp katılmadığı da göz önünde bulundurulur.

Hervorhebung_Achtung_tr:Önemli Açıklama

Yabancılar ancak oturma izninde açıkça izin verilmesi durumunda Almanya’da çalışabilirler.

AB Mavi Kartı

AB Mavi Kartı, yeterliliklerine uygun bir mesleği yapmak için yüksekokul mezunu ya da benzer bir yeterliliği olan üçüncü ülke vatandaşlarının alabileceği, ilk kez verildiğinde prensip olarak dört yılla sınırlı olan bir oturum unvanıdır. Ek bir önkoşul, genel emeklilik sigortasına, yıllık gelir seviyesi sınırının (2012:44.800 Euro) üçte ikisi oranında bir asgari yıllık maaşın elde edilmesini sağlayan bir iş ilişkisi olduğunun kanıtlanmasıdır. Almanya’da özel bir ihtiyacın bulunduğu meslekler için maaş sınırı, gelir seviyesi sınırının yüzde elli ikisine (2012:34.944 Euro) düşürüldü.
33 ay boyunca uygun yeterlilikte bir işte çalışan ve bu süre içerisinde yasal emeklilik sigortasına (zorunlu) primlerini yatırdığını ya da buna benzer bir ödeme yaptığını kanıtlayan bir AB Mavi Kartı sahibi, süresiz oturma izni alır. B 1 seviyesinde dil bilgisine sahip olunduğu kanıtlanabilirse, oturma izni 21 ay sonra da verilir.
Kişiyle birlikte ya da sonradan taşınan eşten Almanca bilgisine ilişkin kanıt istenmez. AB Mavi Kartı sahibinin eşi, derhal çalışma iznine sahip olur.

Yerleşim İzni

Yerleşim izninin süresi sınırlı değildir. Bu izinle Almanya’da çalışma hakkına sahip olunur. Yerleşim izni alabilmek için genelde beş yıllık bir oturma iznine sahip olmak ve başka önkoşulları yerine getirmek gerekir. Yerleşim izni için başvuruda bulunmak isteyen kişilerin, örneğin kendilerinin ve aile üyelerinin geçimlerini kendi başlarına sağlamaları, yeterli Almanca bilgisine sahip olmaları ve sabıkalarının olmaması gerekir. Belli şartlar altında, örneğin yüksek nitelikli göçmenlere, süre önkoşulları olmadan da bir yerleşim izni verilebilir.

Sürekli Oturum İzni-EG

Sürekli oturum izni-EG, aynı şekilde gelir getiren faaliyetlerde bulunma hakkı veren, sınırsız bir oturum unvanıdır. Bunun verilmesinin önkoşulları güçlü bir şekilde yerleşim iznine dayandırılmaktadır. Ancak sürekli oturum izni-EG, yerleşim izninden farklı olarak, diğer üye ülkelerde sınırlı bir oturum unvanı verilmesi hakkı kazandırarak, Avrupa Birliği içinde hareket etme hakkı da verir. Bu iki sınırsız oturum unvanının bir kişiye paralel olarak verilmesi söz konusu olamaz. Almanya’da belli bir hukuki konumu olan yabancılar, örneğin mülteci özelliği tespit edilmiş olan kişiler, sürekli oturum izni-EG alamazlar.

Hervorhebung_Tipp_tr:İpucu

Yerleşim izni ve sürekli oturum izni-EG için gerekli olan yeterli Almanca bilgisine sahip olduğunuzu kanıtlamanın yollarından biri, bir uyum kursuna katılarak başarı göstermektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder